Demonstratie tegen anti-homowet tijdens bezoek Poetin

COC Nederland organiseert op maandagavond 8 april een demonstratie tegen de Russische anti-homowet. Het evenement vindt plaats aan het Oosterdok in Amsterdam, naast museum NEMO. De locatie is in het zicht van het Scheepvaartmuseum, waar de Russische president Poetin op dat moment dineert.

Het COC roept demonstranten op om zich te kleden in één van de kleuren van de regenboog, het internationale symbool van de lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender gemeenschap  (LHBT). Gebruik van de regenboogvlag dreigt strafbaar te worden als de Russische anti-homowet wordt aangenomen.

Deelnemers aan het protest verzamelen vanaf 18:00 uur op het Amsterdamse Oosterdok, 5 minuten lopen van het Centraal Station. Het programma begint om 19:00 uur. Op het podium zullen o.m. Russische LHBT-activisten spreken over de situatie in hun land.   Deelnemers kunnen zich vanaf vandaag aanmelden op www.stopdeantihomowet.nl.

Eerder meldden zich via Facebook al zo’n 1500 belangstellenden. Organisatoren van diverse initiatieven tegen de anti-homowet (o.a. Koud welkom voor Poetin, The Dutch LGBT Support! en COC) hebben voor de actie op het Oosterdok de handen ineen geslagen.

Het COC organiseert ook acties op andere locaties die Poetin op 8 april bezoekt.   ‘Dit wetsvoorstel is een ernstige schending van de mensenrechten en dreigt het leven van LHBT’s in Rusland onmogelijk te maken,’aldus COC-voorzitter Tanja Ineke. “We roepen hetero’s en LHBT’s op om op 8 april naar Amsterdam te komen om samen duidelijk te maken dat de wet van tafel moet.”

De anti-homowet dreigt LHBT’s in Rusland monddood te maken. LHBT’s die opkomen voor hun rechten kunnen bestraft worden, voorlichting over homoseksualiteit wordt onmogelijk en het tonen van de regenboogvlag kan leiden tot hoge boetes.

Naar verwachting besluit het Russische parlement in juni definitief over de anti-homowet. Een eerste versie van het voorstel werd in januari aangenomen. Soortgelijke wetgeving is op lokaal niveau al van kracht in diverse Russische regio’s. Daar is een stijging van geweld tegen LHBT’s merkbaar.   Tegenstanders van de anti-homowet kunnen nu al hun boosheid over de anti-homowet kenbaar maken door de petitie van COC in samenwerking met Change.org te tekenen.  (www.change.org/antihomowetrusland) De petitie zal tijdens het bezoek van Poetin overhandigd worden

Verkennend onderzoek naar omgaan met conflicten in LHBT-relaties in Nederland

De laatste jaren is er veel aandacht voor het omgaan met conflicten binnen heteroseksuele relaties. In Nederland is er echter nauwelijks  inzicht hoe binnen de relaties van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT’ers), wordt omgegaan met conflicten. Dit inzicht is wel van belang, vooral om te kunnen bepalen of de beschikbare hulp bij het oplossen van conflicten binnen relaties, ook voldoet aan de behoefte of vraag van LHBT’ers.

Daarom hebben GGD Amsterdam, het Sociaal en Cultureel Planbureau en Rutgers WPF het initiatief genomen tot een verkennend, online onderzoek naar ‘conflicthantering binnen LHBT-relaties’.

Met het onderzoek zal niet alleen het inzicht in conflicthantering binnen LHBT-relaties vergroot kunnen worden, maar kan ook een bijdrage geleverd worden aan het verbeteren van de hulp. Het onderzoek staat open voor alle LHBT’ers die een relatie hebben of hebben gehad, en in Nederland wonen.

De vragenlijst kan ingevuld door naar dit adres te gaan: https://www.ggdsurvey.nl/limesurvey/index.php?sid=59597&lang=nl U kunt dit adres ook  kopiëren en in uw browser plaatsen indien de link niet direct mocht werken.

Over de resultaten van het onderzoek zal, na consultatie van professionals werkzaam op dit terrein, voor de zomer worden gerapporteerd.

Roze viering Amersfoort 24 maart 2013

Zondag 24 maart, 16:00 uur  Johanneskerk Westsingel 30, Amersfoort Voorganger: Bernadette van Dijk Mmv: Koor Roca Rosa Meer informatie: www.keiroze.nl

Homo in de kerk: heel gewoon of gewoon heel anders?

“Als homo ben je ‘anders’, maar ook gewoon”, zegt Linda van Tuyl van stichting Keiroze. Als beeld voor de jaarlijkse roze viering in een Amersfoortse kerk heeft de stichting het klavertje vier  gekozen. Van Tuyl: “Een klavertje vier dat midden in het klavertjesveld staat dat voor het grootste deel uit klavertjes drie bestaat, is toch anders, maar tegelijkertijd ook heel gewoon. Ook een onderdeel van Gods schepping. Bijzonder en toch ook weer niet. Wij vinden het belangrijk om te vieren dat er veel klavertjes vier zijn. In en buiten de diverse kerken van Amersfoort.”

Met straatpastor Bernadette van Dijk heeft een oecumenisch samengestelde voorbereidingsgroep de liturgie voor de viering op 24 maart samengesteld. Sinds de Roze Zaterdag in juni 2010 – toen de Joriskerk een prachtige roze viering had – rouleert de jaarlijkse roze viering langs kerkgebouwen. Dit jaar is de Johanneskerk aan de beurt.

De viering heeft een regionale uitstraling en wordt om die reden in de middag gehouden. Met liederen die gemakkelijk meegezongen kunnen worden ook door een niet-kerkelijk publiek, heeft de dienst een laagdrempelig karakter. Ook het Amersfoortse koor Roca Rosa verleent haar medewerking.

Na de viering is er gelegenheid om in de kerk elkaar te ontmoeten en een drankje te drinken.