25 jaar Roze Vieringen / Gay Pride Kerkdienst in Amsterdam op 4 augustus

In 1988, 25 jaar geleden, werd in Utrecht de eerste roze viering georganiseerd, een kerkdienst met bijzondere aandacht voor seksuele diversiteit. De afgelopen jaren zijn er maar liefst acht roze vieringen bijgekomen. Eén van deze vieringen is de Gay Pride Kerkdienst op 4 augustus a.s. in de Gay Pride week. Wielie Elhorst, voorzitter van het LKP, de landelijke koepelorganisatie van de christelijke LHBT-beweging: “Kennelijk is er onder LHBT’ers een groeiende behoefte aan een vertrouwde en veilige plek om te vieren: om verhaal te doen en op verhaal te komen.”

25 jaar inclusief roze vieringen

De Utrechtse studentenpredikante Anna Wies Rypkema was de eerste die in 1988 in de Janskerk een roze viering organiseerde, op de zondag vóór de Roze Zaterdag. Een traditie werd geboren, direct ook opgepakt door de organisatie van de Roze Zaterdag die datzelfde jaar ook met een roze viering kwam. Heleen de Boer, vice-voorzitter van het LKP en verantwoordelijk voor deze vieringen: “Ieder jaar weer is er een lokale groep enthousiaste mensen die aan de slag gaat en een viering neerzet die steevast 700 tot 800 mensen trekt. Voor sommige mensen is de viering op Roze Zaterdag de enige kerkdienst die ze in een jaar bezoeken.” Na een periode waarin een aantal roze vieringen verdwenen, lijkt er met acht nieuwe initiatieven in korte tijd een opleving gaande. De Boer: “Het aardige is dat veel vieringen een heel eigen karakter hebben, van breed-oecumenisch, tot meer evangelical, van klein en ingetogen tot groot en uitbundig. Gemeen heeft iedere variant dat het laat zien hoe er inclusief, dat is: geschikt voor iedereen, kan worden gevierd.”

Reflecteren in de Gay Pride Kerkdienst

In 2010 is de Gay Pride Kerkdienst ontstaan, uit een samenwerking tussen de Protestantse Kerk Amsterdam (PKA) en het LKP. Ds. Julia van Rijn, scriba (stedelijk secretaris) van de PKA, en dit jaar betrokken bij de voorbereiding van de Gay Pride Kerkdienst: “De Protestantse Kerk Amsterdam wil Gods liefde gestalte geven in de stad. Het is voor ons zonneklaar dat daar bij hoort dat we ons willen verbinden aan de Gay Pride door een Gay Pride Kerkdienst.” Het thema van de dienst is hetzelfde als van de Gay Pride: ‘Reflect’. Ds. Ferdinand Borger, voorganger dit jaar: “Tijdens de dienst hebben we de gelegenheid om in de spiegel te kijken. Is dit de samenleving die we willen? Heeft diversiteit slechts een gedoogstatus of kunnen we verder komen? ‘Reflect’ is de oproep om elkaar opnieuw in de ogen te kijken.” Aan de dienst die op 4 augustus om 12.30 uur plaatsvindt in de Keizersgrachtkerk, wordt verder medewerking verleend door: Sipke Jan Bousema (column), Monique Samuel (Bijbellezingen) en Sjors van der Panne (zang). De opbrengst van de collecte gaat naar het Pride Fonds dat bijdraagt aan ‘Warriors for Love’, een LHBT-campagne van Sipke Jan Bousema.

Organisatie Gay Pride Kerkdienst

De verantwoordelijkheid voor de Gay Pride Kerkdienst wordt gezamenlijk gedragen door: Protestantse Kerk Amsterdam, LKP – Landelijke koepelorganisatie christelijke LHBT-beweging, Keizersgrachtkerkgemeente en CHJC – Vereniging van christelijke homo’s, lesbiennes en biseksuelen.

LHBT staat voor: Lesbisch, Homoseksueel, Biseksueel, Transgender.

9 november Amersfoort: Feestdag over geloof, voor roze vrouwen

flyer themadagOnder het thema “Me She Be(lieve) Free: in het Roze Licht” organiseert LCC Plus op zaterdag 9 november 2013 een landelijke “feestdag over geloof” voor lesbische, biseksuele en betrokken heterovrouwen. De website van de vrouwendag is nu online: www.inhetrozelicht.nl.

De dag vindt plaats in Amersfoort en heeft een gevarieerd programma met cabaret, workshops, sprekers (o.a. Monique Samuel) en een viering. Er wordt samen gegeten en de dag sluit af met een feest.

Op de website van de themadag kun je terecht voor uitgebreide informatie over het programma en inschrijving, lees je meer over de opzet van de dag en maak je kennis met de organisatoren. Je kunt je er ook vast aanmelden door het online inschrijfformulier in te vullen!

Deze themadag wordt georganiseerd door LCC Plus projecten. Deze projectgroep

bestaat uit het LKP, CHJC, ContrariO, HolyFemales.nl en Netwerk Mirre. http://www.lccprojecten.nl

Roze Zaterdag collecte voor Oost-Europa brengt €1350 op

De bezoekers van de Roze Zaterdag Viering 2013 hebben diep in de buidel getast om christelijke LHBT’ers in Oost-Europa bij te staan. De collecte bracht maar liefst €1350 euro op. Met dit bedrag wordt het LCC Plus project “Over de Grens” ondersteund. Binnen dit project worden christelijke LHBT organisaties in landen als Rusland, Oekraïne en Polen getraind in het aangaan van de dialoog met vertegenwoordigers van kerk en overheid.

Dankzij de bijdrage van bezoekers aan de Roze Zaterdag Viering, die op 29 juni gehouden werd in een afgeladen Domkerk, kunnen deze organisaties nog beter ondersteund worden. De collecte wordt ingezet voor de trainingen, maar bijvoorbeeld ook voor Russische vertalingen van literatuur over geloof en homoseksualiteit of het bouwen van een veilige webomgeving waar de doelgroep elkaar virtueel kan ontmoeten en informatie kan uitwisselen.

Recente ontwikkelingen in landen als Rusland maken het voor LHBT’ers steeds moeilijker om voor hun rechten op te komen. LCC Plus Projecten is dan ook zeer verheugd met de opbrengst en wil iedereen die een bijdrage heeft geleverd hartelijk bedanken.

Zondag 1 september Oecumenische Roze Viering in de Paradijskerk Rotterdam-Centrum

Zondag 1 september 2013 15.00 uur: Oecumenische  Roze Viering in de Paradijskerk Rotterdam-Centrum

Thema: God maakt geen onderscheid tussen mensen. De Oecumenische Roze Viering Rotterdam zal op zondag 1 september, 15.00 uur in de Paradijskerk aan de Nieuwe Binnenweg  25  in het centrum van Rotterdam  in het teken staan van “God maakt geen onderscheid tussen mensen”. Het zal een sfeervolle Roze Viering zijn , met zang en muziek,  georganiseerd door de Initiatiefgroep Roze Vieringen Rotterdam. Ook zal er een nieuw lied uit het onlangs uitgegeven Nieuwe Liedboek “Zingen en bidden in huis en kerk” gezongen worden.

Deze  Oecumenische Roze Viering is speciaal bedoeld voor homo’s , lesbiennes, bi-seksuele vrouwen en mannen en voor  transgenders, voor mensen van allerlei kleuren en talenten. Eén keer per 3 maanden wordt een Oecumenische Roze kerkdienst georganiseerd (op de 1e zondag van maart, juni, september en december). Ook vrouwen  en transgenders zijn oprecht van harte welkom.

Deze Oecumenische Roze Viering valt in de Nazomertijd De voorganger zal mw. ds. Everdien Hagen zijn. Zij is als predikante verbonden aan de Protestantse Gemeente   Kerk en Kapel-Avezaath in de Gemeente Buren. Mw.Everdien Hagen  stond ook aan de wieg van de Roze Vieringen in Den Haag zo’n 15 jaar geleden. Met name in haar  overweging zal de voorganger aandacht schenken aan het thema van deze dienst “God maakt geen onderscheid tussen mensen”, een thema afkomstig uit  en gebaseerd op de Bijbeltekst in het Nieuwe Testament in Handelingen 10:34 (in de NBV-vertaling) Nog steeds is dit Bijbelse citaat “God maakt geen onderscheid tussen mensen”zeer actueel. Mensen zijn geneigd onderscheid te maken onder elkaar en naar elkaar. Daardoor is er veelal  minder ruimte voor respect  voor en acceptatie van de ander, hetgeen tot vervelende en soms onoplosbare gevolgen kan leiden.

Op zondag middag 1 september a.s is er vanaf 14.00 uur inloop in het Centrum de Ark naast de Paradijskerk. De Paradijskerk zelf  op de Nieuwe Binnenweg 25 Rotterdam-Centrum is open om 14.30 uur en iedereen is  welkom. Na de dienst van 15.00 tot 16.00 uur, is er van 16.00 tot 17.00 uur de mogelijkheid  tot ontmoeting en gezellig samenzijn met koffie, thee, fris of wijn en wat lekkers   in het  centrum  De Ark gelegen naast de Paradijskerk. Indien dit gewenst is kan men met de voorganger in discussie gaan over deze Oecumenische Roze Viering. De kerk is rolstoeltoegankelijk gemaakt,  is met het Openbaar Vervoer bereikbaar  en staat op loopafstand van het NS-station Rotterdam-Centraal.

De volgende Roze Viering Rotterdam zal op zondag 1 december  2013 gehouden worden in de Paradijskerk te Rotterdam.

Tevens worden uw leden/lezers/luisteraars  erop attent gemaakt dat de Initiatiefgroep Roze Vieringen Rotterdam  een vrijwilliger zoekt ter ondersteuning van haar werkzaamheden met name in  het onderhouden van contacten via de sociale media en met jongeren in het Roze circuit in Rotterdam en omgeving.

Meer informatie: info.rozevieringenrotterdam@gmail.com      en  www.rozevieringenrotterdam.com